Vege kaszanka z pieczonymi marchewkami
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie Vege kaszanki z kaszą gryczaną Z Gruntu Dobre
- 10-12 małych marchewek
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżki pasty tahini
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- garść orzechów laskowych
- listki mięty
- sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Marchewki umyj, ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, skrop oliwą i szczyptą soli i piecz około 15 - 20 minut (jeśli masz duże marchewki pokrój je na mniejsze kawałki).
Do kielicha blendera dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, sok z pomarańczy i 2 łyżki zimnej wody i zmiksuj na gładki sos. Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z pieczonymi kaszankami.