Vege kiełbaski jaglane z letnią sałatką
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie Vege kiełbasek jaglanych Z Gruntu Dobre
- 1 opakowanie rukoli
- 100 g borówek
- kilka malin
- 1 ogórek
- kilka gałązek mięty
- garść orzechów laskowych
- 50 g wegańskiej fety (opcjonalnie)
Sos:
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka syropu klonowego
- 100 ml oliwy
- sól, pieprz
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kiełbaski usmaż na złocisto na patelni z niewielką ilością oleju lub upiecz na grillu.
Składniki sosu wymieszaj trzepaczką, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Awokado obierz i pokrój w plastry, ogórki również pokrój w cienkie plasterki.
Orzechy upraż na suchej patelni i obierz ze skórki.
Na dużym talerzu rozłóż rukolę, plasterki ogórka, dodaj borówki, maliny i listki mięty, posyp orzechami i pokruszoną fetą.
Przed podaniem polej sosem.