Wegańskie tacos
SKŁADNIKI
-
1 opakowanie Vege mielonego Z Gruntu Dobre
-
1 czerwona cebula
-
1 puszka czerwonej fasoli
-
1 opakowanie przyprawy do kuchni meksykańskiej
-
2 limonki
-
1/2 ogórka
-
1/4 małej kapusty (białej, czerwonej lub mix)
-
pęczek kolendry
-
4 łyżki wegańskiego majonezu
-
tabasco lub sriracha
-
100 g tartego wegańskiego sera cheddar (opcjonalnie)
-
olej do smażenia
-
sól, pieprz
-
8 tortilli kukurydzianych, twardych lub miękkich
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj Vege mielone i podsmażaj.
Dodaj przyprawę meksykańską, odsączoną fasolę, posiekaną kolendrę (zostaw kilka listków do dekoracji) i dokładnie wymieszaj.
Przygotuj sos: majonez połącz z sosem sriracha i sokiem z limonki.
Kapustę poszatkuj, ogórka pokrój w kostkę, przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem.
Dodaj sos majonezowy i wymieszaj.
Tortille napełniaj przygotowanym vege mięsem oraz sosem z warzywami. Posyp serem i udekoruj listkami kolendry.