Vege kiełbaski z soczewicą z wegańskim dipem z pieczonych papryk
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie Vege kiełbasek z soczewicą i szpinakiem Z Gruntu Dobre
- 3 czerwone papryki
- 200 gr orzechów cashew
- 3-4 łyżki pasty tahini
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- szczypta płatków chilli
- sól, pieprz
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Papryki upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C, około 25-30 minut aż skórka będzie czarna.
Ostudź w misce przykrytej folią - będzie łatwiej obrać skórkę. Po ostygnięciu obierz papryki i usuń gniazda nasienne.
Orzechy przełóż do miski i zalej gorącą wodą, odstaw na 30 minut.
Odsącz i przełóż do blendera razem z obranymi paprykami i pozostałymi składnikami.
Zblenduj na gładką masę i podawaj ze smażonymi lub grillowanymi kiełbaskami.